Хуманитарна акција студената Педагошког факултета

Новембар. 22. 2020 Категорија: Академске
Хуманитарна акција студената Педагошког факултета

Студенти  Педагошког факултета у Бијељини још једном су показали да су и више него достојни занимања за које су се опредијелили. Одлучили су својим активним учешћем подржати Хуманитарни базар за Мињу који ће се одржати 24.11.2020. године на Тргу Краља Петра у Бијељини.

Циљ базара је прикупљање новчаних средстава за лијечење дјевојчице Миње Матић која болује од ријетке и изузетно тешке неуромишићне болести - Спинална мишићна атрофија, тип 1. Хуманитарни базари су одржани у многим градовима широм Републике Српске и Србије. Бијељина је захваљујући неформалној групи хуманитараца и људи великог срца, један у низу градова који су покренули ову хуманитарну акцију.

Педагошки факултет који је финансијски подржао ову акцију студената, Вас позива да и Ви својим учешћем допринесете овом хуманом циљу. Дођите на градски трг у уторак и куповином неких од предмета учествујте у прикупљању новачних средстава за Мињино лијечење.

Сав приход од базара биће уплаћен на рачун за Мињино лијечење.

Поносан на своје студенте, Педагошки факултета Вас позива да заједно помогнемо Мињи!

Миња, умиљата и нежна девојчица, дошла је на свет 06.10.2019. године.

Током прва три месеца лепо је напредовала. Нико није могао да наслути да ће нешто кренути по злу.

Родитељи су приметили да Миња постепено престаје да помера ноге и руке, отежано дише, слабије једе. Одмах су потражили помоћ. Испоставило се, на жалост, да се ради о реткој и изузетно тешкој неуромишићној болести - Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет месеци је примила прву  терапију доступну у Србији. Захваљујући Спинрази Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је одигне, не може да пузи нити да седи.

Срећом, од недавно постоји и генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лечења је лечење у иностранству. Поред лека који је веома скуп, толико скуп да родитељи могу само да сањају да сами прикупе толики новац.

Мињи је такође потребан и апарат за искашљавање, ортопедска помагала, физикална терапија, као и трошкови смештаја и пута ради одласка на лечење у иностранство. Верујемо да ће људи добре воље и великог срца помоћи у прикупљању средстава за лек и лечење.

Да Миња осмехом добије битку за живот! Будимо хумани!

 

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!