Школица спорта - за дјевојчице и дјечаке од 3 до 11 година!

Септембар. 04. 2017 Категорија: Академске
Школица спорта - за дјевојчице и дјечаке од 3 до 11 година!

Педагошки факултет у Бијељини основао је школицу спорта са циљем да понуди квалитетан програм бављења спортом за дјецу узраста од три до једанаест година. Управо у овој доби дјеца имају велики потенцијал за развој психофизичких способности.

Садржаји обухватају вјежбе које развијају моторичке способности дјеце и уводе их у свијет различитих спортских дисциплина, кроз основе базичних (атлетика, гимнастика), индивидуалних и колективних спортова (фудбал, кошарка, одбојка, рукомет...). 

Савладавајући природне облике кретања кроз елементарне игре омогућава им се стицање основних спортских знања и вјештина. У Школи се стиче и здравствено васпитање, које подстиче дјецу да од најранијег узраста сами брину о свом здрављу. 

Програм обухвата:

  • Праћење раста и развоја
  • Праћење постуралног статуса (деформитети кичменог стуба и стопала)
  • Праћење морфолошких карактеристика
  • Праћење моторичких способности
  • Праћење функционалних способности
  • Праћење когнитивних способности
  • Праћење тјелесне композиције

 

Школицом спорта руководе:

  • Декан, Проф. др Далибор Стевић (доктор наука физичке културе и спорта)
  • др Небојша Митровић (доктор наука физичке културе и спорта)

ЗАШТО УПИСАТИ школицу спорта

 

Драги родитељи,

Физичка активност дјеце узраста од три до једанаест година је врло важан аспект њиховог раста и развоја. Моторички развој подстиче емоционални, социјални и интелектуални развој дјеце. С друге стране, услови живота се мијењају и дјеца имају све мање прилике за игру која укључује моторичке активности. 

Заузетост родитеља пословним обавезама и недостатак безбједних услова за боравак дјеце на отвореном доводе до тога да се дјеца недовољно крећу. Недостатак физичке активности узрокује низ проблема, као што су гојазност, деформитети кичменог стуба и стопала, смањена отпорност организма, као и низак ниво социјалне адаптације дјеце.

Добро осмишљен и одговорно изведен програм рада са дјецом би им омогућио да се баве спортом, да буду физички активна и да избјегну наведене проблеме, уз благотворан утицај на њихов раст и развој.  

Осим тога, упознавањем са појединим спортовима дјеци се даје могућност да открију своје таленте и одаберу спорт којим ће се бавити у будућности. 

Програм школице је, прије свега, усмјерен на стварање прилика да се дјеца баве спортом и да здравије расту.

Континуираним праћењем напретка сваког дјетета, уз стручно вођен тренинг процјенићемо којој спортској дисциплини би требало да се посвети у будућности с циљем постизања врхунског резултата.

Задатак Школе спорта Педагошког факултета у Бијељини је да омогући дјеци да задовоље потребе за кретањем и игром, развију моторичке способности и стекну знања о различитим спортским дисциплинама, хигијени и здравој исхрани.

 

С поштовањем, 

Декан, Проф. др Далибор Стевић

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!