Одржана свечана академија и представљање монографије "Источник образовања - 30 година рада Педагошког факултета"

Септембар. 21. 2023 Категорија: Академске
Одржана свечана академија и представљање монографије "Источник образовања - 30 година рада Педагошког факултета"

У Бијељини је вечерас одржана свечана академија поводом 30 година рада Педагошког факултета током којих је одшколовано 3.000 студената, а свечаности су присуствовали и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић и српски министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у односима Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Чабрићева је оцијенила да Педагошки факултет биљежи изванредне резултате и школује изузетан кадар за хумано занимање, те истакла да Република Српска има квалитетан образовни систем. "Свјесни смо тежине коју носи звање педагошког радника, они имају знање и алате, али и велику одговорност да буду добри просвјетни радници и добри људи, као темељ здравог друштва", оцијенила је Чабрићева.

Милићевић је на свечаној академији назвао Педагошки факултет у Српској престижном институцијом и истакао да институције које се баве образовањем имају кључну улогу у обликовању будућности. "Очување српског језика, културе, традиције и ћириличног писма, гђе год Срби живели, то је наш приоритетни циљ и посвећени смо сарадњи образовних институција у Србији и Српској како би заједно градили бољу будућност за цео наш народ", поручио је Милићевић.

Милан Kулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву у чијем је саставу Педагошки факултет у Бијељини, рекао је да овај факултет има важну позицију јер школује кадар који већ од предшколског узраста образује и васпитава младе, те похвалио њихов допринос интернационализацији Универзитета. Он је навео да се ове године, након Медицинског факултета у Фочи који изводи наставу и на енглеском језику, очекује упис прве генерације студената који ће слушати наставу на енглеском језику и на Електротехничком факултету, а уписана је и прва генерација студената који ће наставу слушати на руском језику на Музичкој академији.

 Декан Педагошког факултета Далибор Стевић рекао је новинарима да је током три деценије рада направљен огроман помак у сваком погледу и да је ова високошколска институција данас видљива у струци и науци и поносна на квалитет рада и кадра који школују. Он је навео да је поводом јубилеја објављена монографија "Источник образовања - 30 година рада Педагошког факултета" и организован научни скуп "Наука и настава дана" са 200 учесника из 11 земаља.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић је на свечаној академији честитао јубилеј Педагошком факултету и истакао да је васпитање и образовање свето занимање и темељ друштва, те да овај факултет својим радом отвара град према свијету. У име локалних заједница Републике Српске начелник Лопара Радо Савић захвалио је Педагошком факултету што деценијама ствара кадар који образује ђецу и младе у Српској. У име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског фотија на свечаној академији учеснике је поздравио свештеник Синиша Шаренац, који је рекао да је српски народ страдалнички, али велики, са много генијалних људи кроз вијекове. "Велики је српски народ и нема му краја, никада нећемо пропасти. Можемо бити у тешким временима и оскудним, али послије тога увијек ће доћи велики људи и овај ће народ увијек бити велики", поручио је Шаренац. Он је истакао потребу да свака образовна установа буде васпитна и образовна. "Kакав нам је образ, такви смо људи и дај Боже да тај наш образ буде частан, достојанствен и господски", рекао је свештеник Шаренац и пожелио српском народу мудрост, љубав, мир и јединство.

ФОТО: Гордана Живановић

ИЗВОР: Срна

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!