Дани Васе Пелагића

Јун. 15. 2018 Категорија: Академске
Дани Васе Пелагића

Данас је на Педагошком факултету у Бијељини реализована радионица на тему „Учитељ у Пелагићево вријеме и у модерном добу“ у склопу вишегодишњег пројекта који носи назив Дани Васе Пелагића. Педагошки факултет у Бијељини прије три године покренуо је окупљање педагошких радника Републике Српске и Републике Србије у оквиру манифестације под називом: Дани Васе Пелагића. Тема данашњег сусрета темељила се на увиђању сличности и разлика између учитељског позива у прошлости и данас. Покушали смо да утврдимо на какве су потешкоће наилазили просвјетни радници у Пелагићево вријеме, а пред каквим изазовима се налазе модерни учитељи, истичући истовремено и предности које је свако тих доба носило са собом.

У оквиру пленарних излагања учесницима су се обратили ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић и декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић. Обојица су истакли важност оваквих пројеката за унапређење и промоцију интеркултурних вриједности младих Српске и Србије кроз њихов заједнички ангажман у истраживачким пројектима мањег обима.

Оваквим активностима Педагошки факултет у Бијељини је препознат као важан чинилац у очувању и његовању традиције српске културнне и педагошке мисли. Важност ове манифестације и пројекта Педагошког факултета препознало је и Министарство културе и информисања Републике Србије које је и главни покровитељ и суфинансијер данашњих активности. Овај пројекат је сврстан у пројекте међународног значаја, а у реализацији су учествовали професори нашег факултета: координатор и идејни творац проф. др Владо Сименуновић,  менаџер, декан проф. др. Далибор Стевић, доц. др Сања Милић, доц. др Милена Ивановић, проф. др Татјана Думитрашковић, мр Сузана Бунчић, Маја Пердан, ма и  Горан Ћеклић, ма.

У реализацији радионица учествовао је велики број наставника из Републике Српске и Републике Србије.

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!