Библиотека

Библиотека Педагошког факултета отворена је сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова.

Ријеч  biblion – књига настала је према имену феничког града Библиоса, одакле су стари Грци набављали листове  папируса, по којима су онда писали и слагали их (тачније  савијали их) у књиге – библиосе.

Прве библиотеке настале су прије више хиљада година а основане су убрзо након што су људи почели да чувају податке у писаној форми. У овим библиотекама, које датирају од 2500. године прије нове ере, могле су да се нађу плоче од глине. Већина тих библиотека је уништена, али су нека дјела из њихових колекција, ипак, сачувана. Први библиотекар био је грчки филолог и критичар Зенодот.

Најстарија библиотека налази се на Синајском полуострву у Египту. То је библиотека Манастира Свете Катарине. Изграђена је средином шестог вијека и друга је у свијету по обиму вјерског материјала. Затворена је за обичне посјетиоце, а литературу могу позајмљивати само монаси и позвани студенти.

Највећа библиотека на свијету је америчка Конгресна библиотека у Вашингтону. Броји више одо 158 милиона наслова. Дакле, да бисмо само прелетјели погледом сваки наслов, требало би вам више од 130 година.

Најмање библиотеке на свијету налазе се у Њујорку и могу примити само једног посјетиоца.

Највиша библиотека на свијету налази се у хотелу у Шангају, на висини од 230 метара. Површина библиотеке је свега 57 квадратних метара.

Из библиотека се најчешће краде Библија или Гинисова књига рекорда.

Библиотека Педагошког факултета у Бијељини постоји од 1993. године. Професори који су радили на Факултету оформили су библиотеку поклањајућу своје  књиге. Временом библиотека је куповала књиге и проширила фонд у складу са потребама професора и студената. Данас библиотека посједује књиге из свих области које се изучавају на Факултету.

Поред редовних активности (издавање, обрада и набавка књига, као и обрада мастер и докторских дисертација), запослени у Библиотеци настоје да мотивишу студенте да развијају љубав према писаној ријечи.

Студирај паметно, студирај Педагошки факултет!